D-vitamin har en rad viktiga funktioner i kroppen och är ett av de få vitaminer som vi riskerar att inte få tillräckligt med, vilket gör att vissa personer kan behöva tillskott.
Det hjälper till att reglera kalkbalansen som är viktig för en god benhälsa. Forskning visar att D-vitamin kan ge minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, minskad demens, förebyggande av fetma och diabetes med mera. I den här artikeln presenterar vi åtta hälsofördelar med D-vitamin. Häng med!
Vad är D-vitamin?
D-vitamin kallas ofta för ”solskensvitaminet” eftersom våra kroppar skapar det mesta av vitaminet från solljus. När vi utsätts för tillräckligt mycket ultraviolett strålning bildas D-vitamin i vår kropp.
Den återstående delen av vårt D-vitamin kommer från de livsmedel vi äter, främst fisk, ägg, kött samt kosttillskott.
För att kunna bygga upp och bevara starka ben behöver vi D-vitamin då det hjälper till att absorbera kalcium från tarmen. D-vitaminbrist kan med tiden leda till ett svagare skelett.
Hur skiljer sig D-vitamin från andra vitaminer?
D-vitamin är det enda vitamin som kroppen själv producerar när huden utsätts för solljus. Det skiljer sig också från andra vitaminer genom att det omvandlas till ett steroidhormon som kan påverka många processer i kroppen.
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och du måste äta mat som innehåller fett för att det ska kunna tas upp av kroppen.
8 anledningar att äta D-vitamin
Det är väl känt sedan länge att D-vitamin är viktigt för oss, men det är först på senare år som forskare världen över har upptäckt ett antal anmärkningsvärda samband mellan D-vitamin och hälsa.
1. D-vitamin stärker din benstomme
D-vitamin spelar en viktig roll för ditt skelett och kan minska risken för benskörhet. Det beror på att det förbättrar absorptionen av kalcium och fosfor från kosten, två mineraler som är viktiga för en stark benstomme.
Kalcium är viktigt för att kroppen ska kunna upprätthålla friska ben. Låg bentäthet gör dina ben skörare och ökar risken för frakturer.
2. D-vitamin kan stärka dina muskler
Högre nivåer av D-vitamin kan enligt forskare vid University of Birmingham bidra till att stärka musklerna.
När studien genomfördes så testades deltagarna för aktiva och inaktiva D-vitaminnivåer, liksom deras fysiska egenskaper som kroppsfett och muskelmassa. D-vitamin visade sig öka och optimera muskelstyrkan.
3. D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder
Tänder betraktats ofta som livlösa föremål som ska borstas och underhållas för att se bra ut. Tänder är dock en levande del av vår kropp som påverkas av kalciumbalansen och immunförsvaret, som D-vitamin har en positiv effekt på.
4. D-vitamin kan minska risken för Typ 2 diabetes
Enligt studier så kan brist på D-vitamin vara kopplad till en ökad förekomst av typ 2-diabetes. En av anledningarna kan vara att D-vitamin har en skyddande verkan mot inflammation.
En annan orsak kan vara att D-vitamin förbättrar insulinkänsligheten, vilket sänker blodsockernivån och risken för att utveckla diabetes 2.
5. D-vitamin kan minska risken för vissa cancersjukdomar
Även om det finns motstridiga resultat bland forskningen på denna punkt, så finns det studier som antyder att D-vitamin kan minska risken för vissa typer av cancer.
Det finns forskning som visar att låga D-vitaminnivåer är kopplade till en ökad risk för bröstcancer hos kvinnor. D-vitamin kan spela en roll för att reglera normal bröstcellstillväxt och förhindra att maligna bröstceller växer.
6. D-vitamin kan minska risken för hjärtsjukdomar och stroke
Att öka intaget av D-vitamin kan gynna personer med hjärtsvikt på flera olika sätt. En studie som publicerades i Journal of the American College of Cardiology 2016 visade att D-vitamintillskott som gavs till patienter med kronisk hjärtsvikt var kopplat till förbättrad hjärtfunktion.
Personer som tog D-vitamin hade bättre hjärtfunktion än de som fick placebo efter 12 månader, enligt studien.
7. D-vitamin kan minska risken för depression
D-vitamin har kopplats till bättre humör och förebyggande av depression, enligt foskning. D-vitamintillskott visade sig i en studie hjälpa patienter med depression att må bättre.
I en annan studie av personer med fibromyalgi fann forskare att D-vitaminbrist var vanligare hos dem som också upplevde ångest och depression.
8. D-vitamin kan hjälpa dig att gå ner i vikt
Det finns forskning som tyder på att D-vitamin kan öka fettförbränningen och hjälpa till med viktnedgång.
En studie undersökte 218 överviktiga kvinnor under en ettårsperiod. Alla fick en kaloribegränsad kost och samma träningsrutin. Hälften av kvinnorna fick ett vitamin D-tillskott, medan den andra hälften fick placebo.
I slutet av studien hade de kvinnor som tagit D-vitamintillskott gå ner 3,2 kg mer i vikt än de kvinnor inte hade intagit D-vitamin.
D-vitamin är ingen mirakelkur
Vid det här laget har du säkert förstått att forskarna fortfarande studerar hur D-vitamin påverkar våra kroppar och vilken roll det spelar för behandling och förebyggande av sjukdomar. Även om det finns många positiva tecken, så räkna inte med att vitamin D är mirakelkur som kommer att lösa alla dina hälsoproblem.
Det finns ingen vitamin som kan göra det.
Hur mycket D-vitamin behöver vi?
Det rekommenderade dagliga behovet av vitamin D varierar med ålder och hur mycket man vistas i solen, enligt Livsmedelsverket.
- Spädbarn och barn under 2 år: 10 mikrogram d vitamin per dag
- Barn och vuxna under 75 år: 10 mikrogram d vitamin per dag
- Vuxna med lite eller ingen solexponering: 20 mikrogram d vitamin per dag
- Vuxna över 75 år: 20 mikrogram d vitamin per dag
Hur får vi i oss D-vitamin?
Vi kan bilda D-vitamin ute i solen eller få i oss det via maten. Den viktigaste källan som innehåller D-vitamin i kosten är fet fisk. Lax, sill och makrill är alla utmärkta källor till D-vitamin.
Ett annat sätt att få i sig vitamin D är genom kosttillskott (vitamin D3)
Är du orolig för d-vitaminbrist kan du göra ett blodprov för att kolla upp dina värden.
Källor:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0170665
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/5/1471
https://care.diabetesjournals.org/content/34/10/2320.long
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190130075731.htm
https://www.breastcancer.org/risk/factors/low_vit_d
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109716016946?via%3Dihub
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2796.2008.02008.x
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10067-006-0348-5
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24622804/