Din sömn är uppdelad i fyra olika sömncykler och det är viktigt att förstå skillnaden mellan dessa typer av sömn så att du kan förbättra din livskvalitet genom att optimera dina sömnvanor. I den här artikeln kommer vi att ge en översikt över varje typ av sömncykel och hur den påverkar din kropp och ditt sinne.
Två typer av sömn
Det finns två olika typer av sömn: NREM (Non Rapid Eye Movement) och REM (Rapid Eye Movement).
Kroppen växlar mellan NREM- och REM-sömn under sömnen, med en period av NREM-sömn som följs av en kort period av REM-sömn. Ju fler sömncykler, desto lättare blir din NREM sömn och desto längre blir sömncykeln för REM.
Vilka är de fyra sömnfaserna?
När du sover så går du igenom fyra faser av sömn. En sömncykel tar i genomsnitt 90 minuter och du behöver gå igenom denna process cirka fem gånger under natten för att få tillräckligt med vilsam sömn.
Fas 1
Den första fasen är en övergångsperiod mellan vakenhet och lätt sömn och varar ungefär fem till tio minuter innan man går vidare till den andra fasen. Din kroppstemperatur sjunker, hjärtfrekvensen sänks och ämnesomsättningen minskar under denna sömncykel.
Om du vaknar upp under denna period kommer du troligen inte ihåg något från dina drömmar.
Fas 2
Den andra fasen, som i allmänhet är längre än de tre andra faserna tillsammans (cirka 50-60 procent av din totala sömn) pågår i cirka tjugo minuter per sömncykel. Under den här fasen upphör ögonrörelserna och musklerna slappnar av. Detta är början på den lätta sömnen där du lätt väcks av ljud utifrån eller andra stimuli.
Fas 3
Den tredje fasen, som kallas djupsömn eller deltastadiet är den fas där kroppen frisätter tillväxthormon som bidrar till reparation av vävnader. Under denna period blir hjärnvågorna ännu långsammare och det är i allmänhet svårt att vakna upp från detta stadium. Mardrömmar är mest sannolika under denna fas.
Fas 4 – REM sömn
Den fjärde fasen i en sömncykel, som kallas REM (Rapid Eye Movement) sömn, kallas också paradoxal sömn eftersom det förekommer snabba ögonrörelser trots att du befinner dig i ett tillstånd av djup sömn.
Det är i REM sömnen som drömmar uppstår. Du tillbringar ungefär 20 % av den totala sömntiden här.
Vad är REM sömn?
Under REM sömn blir hjärnan aktiv. Varför? REM-sömnen är det stadium då drömmarna sker och är en viktig sömncykel för att hjälpa kroppen att bearbeta allt som har hänt under dagen. Det gör det möjligt för våra hjärnor att förstå allt de gått igenom. Vi bildar långtidsminnen under denna sömnfas.
Om du inte får tillräckligt med REM-sömn kan din hälsa påverkas på många sätt. Du kanske känner dig trött och saknar motivation under dagen eller har svårt att koncentrera dig, humörsvängningar och minnesförlust.
Hur kan man förbättra rem-sömnen?
Det bästa sättet att förbättra REM-sömnen är att ha en bra sömnrutin. Om du har svårt att somna kan du försöka lägga dig vid samma tid varje kväll och vakna vid samma tid varje morgon. Undvik att ta en tupplur på dagen eftersom det kan störa ditt sömnmönster på natten.
Se också till att din sovrumsmiljö är mörk, tyst och sval. Du bör också undvika koffein och nikotin. Detta kan påverka kvaliteten på din sömn och kan göra det svårare att somna.
Genom att hålla dig till en bra sovrutin är det troligare att du får en bättre sömnkvalitet och förbättrar din REM sömn.
Vilken är den bästa sömnfasen att vakna i?
Idealiskt så går kroppen igenom fyra eller fem sömncykler per natt. En cykel består av de ovan nämnda faserna och tar cirka 90 minuter. Frågan är vilken sömnfas det är bäst att vakna upp i på morgonen?
Att vakna upp naturligt efter en full sömncykel, när sömnen är som lättast är det bästa sättet att vakna upp på. Det brukar leda till att du känner dig mer utvilad och redo att starta dagen.
Om alarmet ringer när du befinner dig i en av de djupare sömncyklerna kan du känna dig tung i kroppen och ha svårt att vakna upp.
Sömnbehovet skiljer sig från person till person, vilket innebär att det inte finns något sömnschema som passar alla. Du får helt enkelt vara uppmärksam på hur du känner dig när du vaknar och hur mycket du behöver sova.
Varför behöver vi sova?
Om du får för lite sömn har hjärnan inte tid att bearbeta upplevelser och minnen från dagen. Du kommer att gå miste om viktig information som kan hjälpa till att bilda långtidsminnen samt att tänka i stora drag om vad som har hänt under dagen.
Det rekommenderas att vuxna får 7-9 timmars sömn per natt. Behovet av sömn skiljer sig mellan olika personer. Barn verkar behöva sova mer än vuxna. Tonåringar kan också behöva sova mer för att återhämta sig.
Sömn är viktigt för hälsan
En god natts sömn är grunden för ett hälsosamt liv. Om du inte sover tillräckligt kan det påverka dina dagliga aktiviteter och göra det svårare att koncentrera dig på vad som händer runt omkring dig. Både kroppen och hjärnan behöver kvalitetssömn för att kunna återhämta sig.
Att sova för lite påverkar också din hälsa eftersom när vi är trötta kan våra kroppar inte fungera ordentligt och detta kan leda till andra problem som stress eller sjukdom.
Sömnbrist konsekvenser
Om du har sömnproblem och lider av sömnbrist kan det vara svårt att tänka klart och fatta bra beslut – särskilt om ditt arbete kräver att du fattar korrekta beslut eller tänker snabbt. Man tror också att för lite sömn kan öka risken för fetma eftersom vår ämnesomsättning saktar ner när vi är trötta, vilket gör att vi förbränner färre kalorier.